Slipp röklukt med ozongenerator

Föreställ dig följande: det har brunnit hemma hos dig, och du kämpar för att återgå till ett normalt liv. Kanske har branden lämnat märken på bostaden: ytor har blivit skadade av elden, föremål med affektionsvärde har gått förlorade. Kanske har händelsen också lämnat märken på dig: branden var en otroligt obehaglig upplevelse som du vill lägga bakom dig. Men hur ska det gå när du lever med en brandlukt som dröjer sig kvar? Som sticker i näsan och som hela tiden påminner dig om vad som hänt – eller skulle kunna ha hänt – i ditt hem. Här är några tips för hur du löser problemet.

Som tur är finns det sätt att bli av med den. Ett exempel är en luftrenare, eller ozongenerator, som tar bort illaluktande partiklar från luften. En sådan finner du, till exempel, hos: http://ozongeneratorer.se/.

Andra sätt att rena luften från rök

När det brunnit hemma hos dig, och släckningsarbetet är klart, kommer en saneringsfirma ta över. Det är deras jobb att försöka rädda det som räddas kan – och du kan räkna med att de gör grovjobbet i fråga om att forsla bort brandskadade material. Men de föremål som inte rörts av elden kan fortfarande ha skadats av rök – något som yttrar sig genom en sur och tung lukt. Här är ett par husmorsknep för hur du kan minska röklukten:

  • Öppna ett fönster. Att vädra regelbundet efter en bra säger nog sig själv. Däremot kan det vara farligt att öppna ett fönster medan det fortfarande brinner, i hopp om att leda ut röken. Det ger nämligen branden syre och ökar risken för att den sprider sig till andra delar av byggnaden genom fasaden. Bäst av allt är det att stänga in elden, efter att du själv tagit dig till säkerhet.
  • Ett glas med ättika. Ett enkelt knep är att fylla ett vattenglas med ättiksprit eller vinäger. Låt sedan glaset stå framme och suga åt sig röklukten. Funkar förvånansvärt bra!
  • Tvätta dina möbler. Luktar det fortfarande rök? Dags för det tunga artilleriet! Som sagt kan möbler som ser ut att vara oskadda fortfarande stinka rök. Detta kan du åtgärda genom att tvätta dem. Även här kan du använda dig av ättika – blanda en flaska ättika 24% med några liter vatten och doppa en trasa i blandningen (OBS: det kan vara bra att ha handskar på sig) och torka av rökskadade ytor som inte är känsliga för missfärgning. Ibland kan det också finnas möjlighet att sanera möblerna i en ozonkammare.